Illustratie bij het artikel

Een RvT oprichten: hoe bereid je je goed voor?

13-10-2022

Je moet een Raad van Toezicht (RvT) beginnen door de nieuwe wet Wtza. Hoe ga je te werk om erachter te komen wat RvT-leden precies moeten kunnen en kennen én wat dan goed bij jou past? Wij hebben wij een aantal aandachtspunten op een rij gezet.

Wat moet een RvT sowieso hebben?

Een RvT moet jouw organisatie snappen en waar je naartoe beweegt. Binnen de raad moet er kennis van de zorgmarkt zijn – dat hoeft niet in detail, maar je raad moet wel kunnen meepraten over wat verstandig is. En jouw raad moet financieel voldoende onderlegd zijn om jou daarin bij te staan en de juiste vragen te stellen. Verder is juridische en HR-kennis handig.

Hoe bereid je je goed voor?

Om je wensen helder te krijgen, kunnen een aantal vragen helpen. Het is zinvol als oprichters en directieleden ze eerst individueel beantwoorden, om vervolgens de overeenkomsten en verschillen te bespreken. Zo maak je je wensen en behoeften expliciet, vanuit verschillende perspectieven. Die eerste stappen zijn makkelijk te zetten en geven je een mooie basis voor een goede RvT. Het is veel lastiger om achteraf te corrigeren en een RvT te vervangen die niet goed functioneert. Je kunt het beter in één keer goed doen.

Welke vragen kun je vooraf stellen over de RvT?

  • Waar is de RvT voor ons een antwoord op?
  • Wanneer vinden we dat ze het goed hebben gedaan?
  • Wat verwachten we van de intensiteit? (Aantal contactmomenten per jaar)
  • Wat vinden we een redelijke beloning?

Welke vragen kun je stellen over je eigen organisatie en directie?

  • Voor welke vraagstukken komen we de komende tijd te staan? (1 á 2, evt. 3 jaar). Waar bewegen we heen en welke overwegingen hebben we daarbij?
  • Wat vinden we moeilijk in (het leiden van) de organisatie?
  • Wat is een onduidelijk gebied?
  • Waar zijn we goed in en waarin niet?
  • Waarop willen we extra uitgedaagd worden?
  • Waar zitten onze blinde vlekken?

De RvT kan vanuit een mooie bak aan ervaring met je meedenken, je voor risico’s behoeden en je verder helpen om te groeien. Met de juiste voorbereiding maak je de beste start.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen