Illustratie bij het artikel

Wtza-toezicht inrichten: als het moet, doe het dan goed

15-11-2022

De Branchevereniging Voor Kleinschalige Zorg (BVKZ), staat achter het streven van de overheid om de kwaliteit van het toezicht op de zorg te verbeteren. Maar het ziet ook de praktische uitdagingen voor kleinschalige zorginstellingen om aan de eisen van de Wtza te voldoen. Hun advies: zet snel de eerste stappen om intern toezicht te regelen, voordat je geen passende toezichthouders meer kunt vinden. 

Het nieuws over de komst van de Wtza is in de zorgbranche op verschillende manieren ontvangen. Sommige zorginstellingen hebben hun toezicht al goed opgetuigd en die vinden het goed dat het nu ook wettelijk geregeld is en dat intern toezicht serieus wordt genomen. Maar andere zorginstellingen zijn zo klein dat ze denken, is het echt wel nodig? En ook, waar vind ik dan de juiste mensen?

Ondersteuning bij Wtza-toezicht

Ook bij de BVKZ speelde die vraag: is het goed in te regelen? Biedt het ook overal meerwaarde? Uit een snelle rekensom blijkt dat er door de Wtza zo’n tweeduizend toezichthouders nodig zijn. Dat is nogal een aantal. De BVKZ is daarom al vrij snel gaan praten met het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zij zagen ook de uitdagingen maar vertelden dat de Tweede Kamer er strak inzit. De wet is er en zal blijven. Ze vroegen de BVKZ om samen met de NVTZ een programma te starten om zorginstellingen te ondersteunen bij het regelen van Wtza-toezicht.

De eerste zorginstellingen pakken het op

Dat zijn ze gaan doen, met als instelling om er gezamenlijk het beste van te maken. Als het dan op onderdelen toch niet helemaal lukt, kan dat altijd nog doorgegeven worden aan VWS. Inmiddels pakken enkele zorginstellingen het inregelen van intern toezicht op, maar de komende tijd moeten er nog veel volgen. Ze hebben hun handen vol aan andere wetgeving.

Bovendien is voor veel zorgondernemers intern toezicht nog een ver van m’n bed-show. Ze zijn gewend om alles zelf te doen. Ook kost het tijd en geld om het goed in te richten. Het gaat hier om kleinere organisaties die geen stafafdeling hebben die het voor ze regelt. Ze moeten het zelf doen, meestal na kantooruren.

Waarde van intern toezicht

Maar veel tijd is er inmiddels niet meer. Het inrichten van toezicht heb je niet in een maand geregeld. Bovendien, als je te lang wacht, zijn alle geschikte toezichthouders allemaal bezet. Het komt sowieso naar je toe. Als het moet, doe het dan goed, is de mening van de BVKZ. Het belang is namelijk groot. Als je alleen maar toezichthouders zoekt om vinkjes te zetten, tuig je een papieren tijger op waar niemand iets aan heeft. Dan voegt het niets toe.

Goed intern toezicht heeft enorm veel waarde. Voor zorginstellingen is het fijn is om er goede mensen bij te hebben die betrokken zijn met de inhoud van het werk en het primaire proces. Mensen die van een afstand naar je organisatie kijken, je erover laten praten. Iedereen kijkt naar jou als zorgondernemer als er iets fout gaat. Goede toezichthouders behoeden je voor fouten op vlakken waar je zelf misschien minder verstand van hebt. Je hebt die toetssteen nodig.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen