Illustratie bij het artikel

"Een Raad van Toezicht neemt je werk uit handen"

24-1-2023

Wat zijn de voordelen van het hebben van een Raad van Toezicht (RvT) voor zorginstellingen? En wat kan er misgaan als je het niet goed geregeld hebt? We vroegen het aan Sander Snel, ervaren accountant bij Zorgaccountants. “De RvT kun je zien als een extra overlegorgaan dat ervoor zorgt dat zaken goed geregeld worden.”

Wat is volgens jou de impact van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)?

“De Wtza zegt heel duidelijk hoe je invulling moet geven aan intern toezicht. De Governance Code Zorg vermeldde natuurlijk altijd al dat je als zorginstelling een RvT moet hebben, maar nu is het ook echt verplicht volgens de wet, voor kleinschalige zorginstellingen met meer dan tien zorgmedewerkers. En bovendien staat er heel duidelijk in de wet dat je toezichthouders onafhankelijk moeten zijn. Dus geen familieleden, vrienden, ex-medewerkers of ZZP’ers. Dat heeft wel impact en ik vind dat ook goed. De wet geeft handvaten en duidelijkheid: je moet intern toezicht gewoon professioneel oppakken.”

Wat zie jij in jouw praktijk gebeuren als zorginstellingen het niet professioneel oppakken?

“Dan schiet het toezicht zijn doel voorbij en is het niet meer dan een papieren tijger. Je kunt denken, prima, ik heb het afgevinkt met een paar kennissen in de raad, maar ik zie het vaak genoeg fout gaan bij organisaties. Bij het vaststellen van de bezoldiging bijvoorbeeld. Dat moet je aan het begin van het jaar doen en goede toezichthouders weten dat en doen dit ook goed. Ik zie heel vaak dat er te laat mee aan de slag wordt gegaan en dat achteraf het bedrag te hoog blijkt te zijn. Dat moet je dan weer gaan herstellen, wat tijd, geld en frustraties kost.”

Het hebben van een goede RvT kan je dus geld schelen?

“Ja, zeker. Een RvT schat, liefst samen met de accountant, risico’s in en handelt daarnaar. Daardoor kom je achteraf veel minder snel in de problemen. Natuurlijk kost het tijd en geld om het goed in te regelen, maar als je je raad eenmaal op orde hebt, verdient het zich dubbel en dwars terug.”

Zijn er volgens jou nog meer voordelen aan het hebben van een Raad van Toezicht?

“Ik spreek natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring en ik zie dat veel zorginstellingen met een RvT goed kijken naar hun financiële gezondheid. De toezichthouders nodigen de accountant vaak ook uit om samen naar eventuele pijnpunten te kijken. Ze kunnen daarbij steunen op onze kennis. En andersom zijn wij als accountants weer beter op de hoogte van de wensen, wat ons helpt in het controleren van de jaarrekening. Iedereen wint. Ik zie ook vaak dat goed intern toezicht zorginstellingen een gevoel van controle en grip geeft: ze hebben mensen om zich heen die de boel in de gaten houden en elkaar scherp houden.”

Maar dat willen veel ondernemers juist niet, dat gevoel dat iemand ze controleert.

“Zo moet je het ook niet zien. Toezichthouders zijn er niet om je continu op de vingers te tikken – ik zie dat ook vrij zelden gebeuren – maar om met je mee te denken, je verder te helpen, je te behoeden voor fouten. Het professionaliseert je organisatie, en het geeft je houvast.”

Toch hoor je zorgondernemers vaak zeggen dat ze het al druk genoeg hebben met zorg verlenen én de hele waslijst aan regels en wetten waar ze aan moeten voldoen. De Wtza is daar weer een extra taak bovenop.

“En juist daarom is het goed om er mensen bij te hebben die er verstand van hebben. Verleen ik zorg conform de richtlijnen? Voldoe ik aan alle wet-en regelgeving? Registreer ik alles goed? Toezichthouders helpen je daarbij. Er verandert steeds zoveel in de zorg, het is echt lastig om dat allemaal zelf bij te houden. De Raad van Toezicht kun je zien als een extra overlegorgaan dat ervoor zorgt dat dingen goed geregeld zijn. En zo nemen ze je juist werk uit handen.”

Verwacht jij dat zorginstellingen snel in actie komen om de deadline van de Wtza te halen?

“Dat hoop ik wel. Soms komen mensen pas in actie als er handhaving is, of als er kritische vragen gesteld worden. Dat is nu nog niet zo. Maar als je te lang wacht, heb je geen tijd meer om het allemaal goed en professioneel in te regelen. Daarom raden wij onze zorgklanten aan: begin gewoon meteen met de inrichting van je interne toezicht.”


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen