Illustratie bij het artikel

Wanneer is er sprake van belangenverstrengeling in de RvT?

5-10-2023

Je gaat door de Wtza een Raad van Toezicht oprichten. Dan stelt de wet de eis dat er geen sprake mag zijn van belangenverstrengeling. Wat betekent dat precies? Wie mag je nou wel en niet vragen voor je raad? We leggen het uit in niet juridische taal.

Volgens de Wtza moeten de leden in je Raad van Toezicht onafhankelijk en kritisch kunnen werken. Zowel onderling als richting het bestuur van je zorginstelling. Onafhankelijk betekent hierbij geen (schijn van) financiële, personele of familiale belangenverstrengeling van de toezichthouders met het bestuur van de instelling.

Geen zakelijke relatie

Wat betekent dit precies? Er mag geen zakelijke relatie tussen de zorginstelling en de leden van de RvT zijn. De toezichthouders mogen de afgelopen drie jaar geen werknemer zijn geweest bij de zorginstelling, of op een andere manier werkzaamheden hebben verricht voor de instelling.

Een toezichthouder mag geen andere vergoeding ontvangen dan een passende vergoeding voor zijn of haar werkzaamheden in de RvT.

Leden van de RvT en hun familieleden mogen ook geen aandelen in de instelling hebben. De RvT richt zich namelijk op het belang van de instelling en van andere belanghebbenden en het maatschappelijke belang. Aandeelhouders hebben een eigen belang en dat gaat niet altijd samen met de taak van een toezichthouder.

Familie

De wet zegt dat er geen familiebanden mogen zijn tussen het bestuur en de RvT. Dus geen echtgenoot of andere levensgezel, geen familieleden in de tweede graad, of pleegkinderen. Met een levensgezel wordt bedoeld degene met wie je een relatie hebt die vergelijkbaar is met die tussen echtgenoten. Denk aan een geregistreerd partnerschap.

Niet over en weer

Er mogen ook geen belangen over en weer zijn tussen de RvT en het bestuur van de instelling. Als (familieleden van) bestuurders van instelling 'A' in de RvT van instelling 'B' zitten, mag je dat niet andersom doen. Familieleden van bestuurders van instelling 'B' mogen dan weer niet in de RvT van instelling 'A' zitten.

Binnen het verzorgingsgebied

In verband met de onafhankelijkheid mag je niet in de RvT van je concurrent zitten. Volgens de wet mogen leden van de RvT of hun familieleden geen leiding geven of in de RvT zitten van een instelling die binnen hetzelfde verzorgingsgebied als jouw instelling zit én (deels) dezelfde werkzaamheden verricht.

Wat het verzorgingsgebied van een instelling is, hangt af van het type instelling. Het verzorgingsgebied van een huisartsenpraktijk kan zich bijvoorbeeld tot een wijk beperken, maar dat van een ziekenhuis tot een regio. Het verzorgingsgebied van specialistische centra kan landelijk of zelfs internationaal zijn.

Vind onafhankelijke toezichthouders

Gelukkig zijn er meer onafhankelijke mensen dan mensen met een belangenverstrengeling. Sterker, je hebt een ruime keuze. Het is alleen de kunst om de juiste mensen te vinden. En daarvoor is Wtzatoezicht.nl opgericht. Hier vind je onafhankelijke toezichthouders die echt bij jou passen.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen