Illustratie bij het artikel

Intern toezicht voor thuiszorg

5-10-2023

Thuiszorgorganisaties spelen een cruciale rol in het bieden van kwalitatieve zorg aan mensen die thuis ondersteuning nodig hebben. Maar als thuiszorgorganisatie sta je voor veel uitdagingen in de steeds veranderende zorgwereld. Het inrichten van een Raad van Toezicht (RvT) helpt je om deze uitdagingen aan te gaan.

Thuiszorgorganisaties kunnen verschillende redenen hebben om te twijfelen aan het inrichten van een RvT. Vooral als ze moeten door de Wtza. Ten eerste is er de angst dat het veel tijd en geld zal kosten. Heb je daar voldoende financiële draagkracht voor? Ben je daarnaast bereid om je bestuursstructuur te veranderen? En iets van je onafhankelijkheid op te geven? En als je het gaat inrichten, waar vind je dan geschikte toezichthouders, die jou snappen en verder willen helpen, in plaats van op jouw stoel te gaan zitten?

Meerwaarde

Deze twijfels zijn begrijpelijk, want als je je RvT niet goed inricht en de verkeerde mensen kiest, dan kan het een duur en lastig orgaan in je instelling worden. En daar wordt niemand beter van, ook je RvT-leden niet.

Gelukkig kan het ook anders. Als je je RvT goed inricht, levert het meerwaarde op en wil je niet meer zonder. Een RvT bespaart dan tijd en geld, versterkt je organisatie, maakt het toekomstbestendig en geeft je rust.

We hebben vijf punten voor je op een rij gezet waar een RvT je bij kan helpen.

1. Advies en begeleiding

Met een Rvt krijg je toegang tot deskundig advies en begeleiding. De leden van de raad brengen een schat aan kennis en ervaring mee, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg, juridische zaken, financiën en strategische planning. Dit advies kan van waarde zijn bij het nemen van beslissingen die jouw organisatie vooruithelpen.

2. Risicobeheer

In de gezondheidszorg zijn risico's onvermijdelijk. Of het nu gaat om veranderende regelgeving, financiële druk of onverwachte gebeurtenissen zoals een pandemie, een RvT kan helpen bij het identificeren en beheren van deze risico's. Dit zorgt voor meer stabiliteit en veerkracht in tijden van onzekerheid.

3. Strategische groei

Een RvT kan een belangrijke rol spelen bij het vormgeven van de lange-termijnstrategie van je organisatie. Jouw toezichthouders kunnen helpen bij het identificeren van groeikansen, het uitbreiden van diensten en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Dit stelt jouw organisatie in staat om haar impact te vergroten en missie te versterken.

4. Verhoogde transparantie

Het instellen van een Raad van Toezicht verhoogt de transparantie van jouw organisatie. Externen kunnen zien dat er een onafhankelijk orgaan is dat meedenkt met je activiteiten, wat het vertrouwen van cliënten, medewerkers en financiers versterkt.

5. Netwerkmogelijkheden

Leden van een RvT brengen vaak uitgebreide netwerken en contacten met zich mee. Deze connecties kunnen van waarde zijn bij het aantrekken van financiering, het vinden van gekwalificeerd personeel, het aangaan van strategische partnerschappen en het verkrijgen van toegang tot nieuwe kansen en resources.

Goede zet

Twijfels over het instellen van intern toezicht zijn begrijpelijk, maar met een RvT krijg je goed advies, risicobeheer, strategische groeikansen, transparantie en netwerkmogelijkheden aan boord. Stuk voor stuk redenen waarom het een goede zet kan zijn voor jouw thuiszorgorganisatie, zelfs als het moet.

Als je een RvT gaat inrichten, hoe vind je dan de juiste toezichthouders?

Voor Wtzatoezicht.nl is het vinden van geschikte toezichthouders voor thuiszorgorganisaties dagelijks werk. Wij nemen dit werk graag van jou uit handen, terwijl je wel de regie houdt op wie je uiteindelijk kiest.

We kijken samen met jou welke kenmerken in je RvT nodig zijn om er een nuttige en waardevolle raad van te maken. En vervolgens halen we uit een grote pool van kandidaten juist die mensen die passen bij wat je zoekt. En dan krijg je een raad waar je blij van wordt.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen