Illustratie bij het artikel

Wtza vergunningaanvraag: regel nu je RvT

23-10-2023

Voor zorgaanbieders die onder het overgangsrecht van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) vallen, gelden specifieke vereisten. Wij belichten de recente ontwikkelingen en de noodzaak om aan deze eisen te voldoen, en hoe Wtzatoezicht.nl helpt om zorginstellingen en toezichthouders met elkaar in contact te brengen.

De regels met betrekking tot de vergunningplicht en intern toezicht in de zorgsector zijn ongewijzigd gebleven. Zorgaanbieders die vroeger automatisch toegang hadden of geen vergunning onder de Wtzi nodig hadden, moeten voor 1 januari 2024 een vergunningaanvraag ingedienen hebben. Mocht je dat nog niet gedaan hebben: doe dit dan zo snel mogelijk.

Intern toezicht

Een van de belangrijke aspecten bij die vergunningaanvraag is de eis van intern toezicht: ofwel, je moet een Raad van Toezicht hebben van ten minste drie personen. Zorgaanbieders moeten bij de aanvraag aannemelijk maken dat ze al voldoen aan, of aan de slag zijn met, de verplichtingen met betrekking tot intern toezicht.

Vergunningaanvraag

Minister Helder van VWS heeft aangegeven dat er een verkenning komt naar de inrichting en invulling van het intern toezicht. Als zorgaanbieder kan het zijn dat je nu nog niet volledig voldoet aan de eisen van intern toezicht, maar dat je hier wel actief aan werkt. In dit geval is het belangrijk dat je niet wacht met het indienen van je vergunningaanvraag.

Het CIBG, de instantie die de vergunning verleent, zal, als nodig, contact met je opnemen en je de tijd geven om alsnog aan de eisen te voldoen. Zorg wel dat je snel start, want je had de vergunningaanvraag voor 1 januari 2024 moeten indienen.

Vergunningverlening

Zodra je als zorginstelling aan alle gestelde eisen voldoet, ontvang je een vergunning. Het voldoen aan de eisen van vergunningverlening is essentieel om je werk in de zorgsector voort te mogen zetten. Als je niet voldoet aan de eisen en het niet aannemelijk is dat je hier nog aan gaat voldoen, dan kan de vergunning worden geweigerd.

Wtzatoezicht.nl biedt oplossing

Wtzatoezicht.nl biedt een oplossing voor zorginstellingen om aan de eis van intern toezicht te voldoen en de juiste mensen te vinden. Wij beschikken over een uitgebreide kandidatenpool van gekwalificeerde mensen, van ervaren toezichthouders tot aan nieuw talent.

Neem contact met ons op om te ontdekken hoe we jouw organisatie kunnen ondersteunen bij het vinden van de juiste kandidaten die voldoen aan jouw specifieke behoeften. Zodat je intern toezicht in gang gezet is voor de deadline van de Wtza en je een raad krijgt waar je echt iets aan hebt.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen