Illustratie bij het artikel

Wat betekent het om Wtza-toezichthouder te zijn?

30-6-2022

Veel kleinschalige zorgorganisaties moeten door de komst van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) een raad van toezicht hebben. Wat betekent het om toezichthouder te zijn bij zo’n zorgorganisatie? We vroegen het aan Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (de NVTZ).

“Allereerst: toezichthouder zijn is een vak. Je doet het er niet zomaar even bij. Het is ook iets om vooraf goed over na te denken. Past het bij jou? Heb je er tijd voor? Ook als je al toezichthouder bent is het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen, door te evalueren, te reflecteren en waar nodig bij te sturen. Ik raad mensen altijd aan om een opleiding te doen, zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Informeel

Het toezicht bij een kleinschalige zorgorganisatie is informeler dan bijvoorbeeld het toezicht bij een groot ziekenhuis. De focus ligt meer op advisering en coaching. Bovendien zijn het boeiende organisaties om toezicht op te houden: ze zijn klein, dus je krijgt de kans om ze echt goed te leren kennen. Je kunt de ontwikkelingen beter volgen dan bij een grote organisatie die bijvoorbeeld verspreid zit over veertig locaties.

Je bent hands-on bezig, maar het toezichthouden kost niet minder tijd. Het is juist aantrekkelijk om een tandje bij te zetten wat betreft je adviesrol. Daar is ook veel behoefte aan. Je zit tenslotte dichter op de bestuurder. Je doet dat dan wel op een coachende, begeleidende manier, met respect voor ieders rol.

Gedreven ondernemers

Het is fijn en handig als je inhoudelijk affiniteit hebt met de zorgorganisatie. Het zorgstelsel is erg complex, je krijgt te maken met veel verschillende regels, contracten en aanbestedingen. Als je hier al wat ervaring mee hebt is dat zeker een pre.

De dynamiek van deze organisaties is leuk. Ze lijken wat op familiebedrijven, met gedreven, enthousiaste ondernemers die met passie hun werk doen. Als je dat snapt is dat mooi meegenomen. Je moet de creativiteit niet willen doodslaan. Door goed te luisteren en goed te doorgronden wat de bestuurder wil, kun je samen ver komen. En dat is waardevol werk.

Aan de andere kant, je kunt ook binnenkomen en snel merken dat er van alles niet klopt. Dan moet je daarmee aan de slag. Daar ben jij voor. Ook als er spanningen zijn: maak ze bespreekbaar en doe een interventie. Zowel bij mooi als slecht weer kun jij van toegevoegde waarde zijn.”

Alle artikelen