Illustratie bij het artikel

Gezocht: ervaren toezichthouders

8-2-2023

Kleinschalige zorginstellingen hebben behoefte aan ervaren toezichthouders. We vroegen Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) en ervaren toezichthouder Nicolette van Haastrecht waarom het nou juíst zo leuk en belangrijk is om daar toezicht te houden.

Steeds meer kleinschalige zorgorganisaties richten hun intern toezicht in door de nieuwe regelgeving van de Wtza. Het is dan fijn om er goede, ervaren mensen bij te hebben die betrokken zijn met de inhoud van het werk en affiniteit hebben met de zorg. Dat ziet Marius Buiting ook in de praktijk. “Het zorgstelsel is complex. Zorgondernemers krijgen te maken met veel verschillende regels, contracten en aanbestedingen. Ze hebben het al druk zat met het verlenen van zorg, dus als je ervaring hebt met toezicht houden is dat zeker een pré.”

Samen ver komen

De focus van intern toezicht bij een kleinschalige zorgorganisatie is gericht op advisering en coaching. Het is informeler dan bijvoorbeeld het toezicht bij een groot ziekenhuis. “Kleinschalige zorginstellingen lijken op familiebedrijven”, vervolgt Marius, “met gedreven, enthousiaste ondernemers die met passie hun werk doen. Het intern toezicht moet vaak nog ingeregeld worden, en daar kun je hen als ervaren toezichthouder in de zorg echt bij helpen.”

Bovendien, zegt Marius, zijn het ontzettend boeiende organisaties om toezicht op te houden. “Het gaat om kleinere organisaties, dus je krijgt de kans om ze echt goed te leren kennen. De lijnen zijn kort, want je zit dicht op de bestuurder. Hierdoor volg je de ontwikkelingen beter dan bij grote organisaties die bijvoorbeeld verspreid zitten over meerdere locaties. Door goed te luisteren en goed te doorgronden wat de bestuurder wil, kun je samen ver komen. En dat is waardevol werk.”

Zomaar instappen?

Nicolette van Haastrecht is een ervaren zorgleider en toezichthouder. Onlangs werd ze via Wtzatoezicht.nl gevraagd voor de raad van toezicht van een kleinschalige zorginstelling. “Het eerste wat me opviel was het enthousiasme van deze ondernemers, die intrinsiek bewogen zijn om te slagen in een onrustig zorglandschap”, vertelt ze. “Ik dacht, het lijkt me leuk om dat pad met ze te gaan bewandelen.”

Nicolette stelde daar vooraf wel wat eisen aan. “Als je gaat toezichthouden bij een grote club, kom je terecht in een rijdende trein. Bij dit soort kleinschalige organisaties moet de trein soms nog van het perron vertrekken. De vraag is dan of je zomaar wilt instappen. Ik wilde eerst eens goed onderzoek doen. Met wat voor soort onderneming heb ik te maken? Doen ze echt iets met onze input? Is er ook een klik met de andere RvC-leden? Op al die vragen kon ik met een gerust hart ja zeggen.”

Snel van toegevoegde waarde

Nu ze samen aan de slag zijn, beleeft Nicolette daar veel plezier aan. “Het gaat bij zo’n startende organisatie veel over operationele zaken”, vertelt ze. “Je denkt na over groei van je personeel, over je HR-beleid, over een visie voor de toekomst. Je stelt andere vragen dan bij de grotere, goed geoliede organisaties. Heel leuk."

"Bij een thuiszorginstelling gaat het eigenlijk alleen maar om de zorg voor de patiënt", vervolgt Nicolette. "Maar dat moet natuurlijk wel op een professionele manier gebeuren. Daar kunnen goede toezichthouders bij helpen, met hun ervaring en kennis. En het leuke is dat je dan ook echt van toegevoegde waarde kunt zijn en heel snel. Je leert er zelf ook weer van. Ik kan het iedereen aanraden, of je nu een ervaren of startende toezichthouder bent.”

Aan de slag als toezichthouder bij een kleinschalige zorginstelling?

Meld je hier aan.

Alle artikelen