Illustratie bij het artikel

Toezichthouders vinden via Wtzatoezicht.nl: hoe werkt het?

31-3-2023

Je gaat als zorginstelling door de Wtza een Raad van Toezicht oprichten. Bij Wtzatoezicht.nl vind je snel de juiste, onafhankelijke mensen voor je raad. Hoe werkt dat? En wat kun je precies van ons verwachten?

1. Wensen en verwachtingen

Na jouw aanmelding op Wtzatoezicht.nl brengen we samen jouw wensen en verwachtingen in kaart. Hoe beter we weten wat je zoekt, hoe gemakkelijker het is om de juiste kandidaten te vinden. We mailen je een korte lijst met hulpvragen om je wensen inzichtelijk te maken.

Op basis van ons gesprek, de input die je geeft, aangevuld met onze kennis en ervaring, stellen we een lijst op met gewenste kenmerken.

2. Concreet zoekprofiel

We bespreken deze lijst in een tweede gesprek. Eerst kijken we of alles duidelijk is. Missen er nog dingen? Is alles goed opgeschreven?

Daarna bepalen we samen welke kenmerken ‘must haves’ zijn, welke ‘nice-to-haves’ en welke misschien toch niet zo relevant zijn. Heb je iemand nodig met juridische kennis? Dan is dat een ‘must have’ en moet de kandidaat daaraan voldoen.

Uiteindelijk krijg je een heel concreet zoekprofiel dat als stevige basis dient voor het vinden van passende kandidaten.

3. Shortlist kandidaten

We voeren het zoekprofiel in in ons geavanceerde matchingsysteem. Hierin staat objectieve informatie van de grote Wtza-kandidatenpool – opgesteld met de hulp van profielexperts. Deze informatie geeft inzicht in de persoon, wat iemand in te brengen heeft en waar hij of zij voor openstaat, allemaal toegespitst op RvT’s.

Uit het systeem rollen anonieme profielen van kandidaten die voldoen aan een groot aantal punten uit het zoekprofiel.

We kijken in detail naar deze groep, waarbij we steeds selectiever worden. Nice-to-haves gaan nog meer meespelen. Uiteindelijk houden we drie à vier kandidaten per positie over.

4. Samen bespreken

In ons matchingsysteem maken we een speciaal account voor je aan – een afgeschermd stuk waar je de profielen van de kandidaten kunt bekijken. Daarnaast ontvang je van ons een overzicht van hoe de kandidaten op de besproken kenmerken scoren.

Samen bespreken we ze. In onze ervaring is er meestal al meteen een aantal profielen waar je enthousiast van wordt.

5. Benaderen van kandidaten

Wij benaderen de mensen met wie je in contact wil komen. We geven ze een kort profiel van jouw organisatie, op basis waarvan ze kunnen aangeven of ze openstaan voor een gesprek. Eventueel bespreken we hele specifieke wensen die van doorslaggevend belang kunnen zijn, bijvoorbeeld dat er snelheid bij geboden is.

Als de kandidaat openstaat voor een gesprek wordt de anonimiteit opgeheven en krijg je de contactgegevens.

6. Persoonlijke gesprekken

Op papier klopt nu alles, maar het moet natuurlijk ook nog wederzijds klikken. Je neemt contact met elkaar op om kennis te maken. De profielen en objectieve kenmerkenscores van de kandidaat kunnen een mooi aanknopingspunt zijn voor een persoonlijk gesprek. Zo kun je samen echt de diepte ingaan.

7. Geslaagde match

Je kiest met wie je verder wil en je kunt aan de slag met je gloednieuwe RvT.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen