Illustratie bij het artikel

"Niemand zit te wachten op waarschuwingen "

12-10-2023

Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze wet verplicht zorgorganisaties met een vergunningsplicht om een onafhankelijke Raad van Toezicht (RvT) op te richten van tenminste drie personen. Wat betekent dit voor kleinschalige zorginstellingen? We vroegen het aan Gerben van der Werf, oprichter van Wtzatoezicht.nl.

Voor wie is intern toezicht precies verplicht?

“In principe moeten alle kleinschalige zorginstellingen met meer dan tien zorgverleners een Raad van Toezicht van drie personen instellen. Wie je wel of niet meetelt kan nog weleens verwarrend zijn. Uitbesteding van zorg telt ook mee. Een zorgverlener die parttime werkt telt als één en de zorgverleners van een onderaannemer tellen ook mee. En medewerkers die geen zorg verlenen, zoals stafmedewerkers, en vrijwilligers of stagiaires, tellen niet mee.”

Wanneer wordt intern toezicht verplicht?

“Bestaande praktijken moeten sinds 31 december 2023 een Raad van Toezicht van drie personen hebben.

Mocht je een nieuwe praktijk beginnen die groter is dan tien zorgverleners, bijvoorbeeld als je overgaat naar een nieuwe rechtsvorm, dan moet je een Raad van Toezicht hebben om je Wtza-vergunning aan te kunnen vragen.”

Wanneer moet je de eerste stappen zetten?

“Mijn tip is: liever vandaag dan volgende week. Ik hoor van veel organisaties dat ze het op de agenda hebben staan. De GGZ, huisartsen, fysio’s. Ze gaan allemaal op zoek naar toezichthouders.

Als je de drukte voor bent, heb je meer vrijheid om toezichthouders te vinden die bij jou passen. Je gaat tenslotte op zoek naar mensen die echt onderdeel worden van je organisatie. Ze zijn zeker vier jaar bij jou en je instelling betrokken. Dan wil je wel dat dat mensen zijn die bij je passen. Hoe vroeger je begint, hoe groter de kans dat ze nog beschikbaar zijn.”

Wat zijn de gevolgen als je het niet goed geregeld hebt?

“Dan krijg je geen vergunning. Ik denk bovendien dat niemand zit te wachten op waarschuwingen als je niet aan de wet voldoet. De aanleiding van het ‘moeten’ is niet leuk en dat begrijp ik heel goed. Je bent al druk genoeg met zorg verlenen en er zijn al zoveel regels waaraan je moet voldoen. Maar dit is wel de situatie, die wet is er nu eenmaal.

Bovendien is een Raad van Toezicht ook gewoon een meerwaarde. Los van wat de aanleiding is om ‘m op te richten. Je krijgt er een groep getalenteerde en ervaren mensen bij die je vooruit kunnen helpen. Er zijn genoeg organisaties die om die reden vrijwillig een raad instellen en er heel blij mee zijn.”

Hoe kunnen jullie zorginstellingen helpen?

“Wij hebben samen met de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn (NVTZ) en verschillende brancheverenigingen, een gesubsidieerd platform opgericht, Wtzatoezicht.nl, waar je toezichthouders kunt vinden die echt passen bij wat jij nodig hebt. Zodat je een raad krijgt waar je écht iets aan hebt.

Het toezicht dat de Wtza voorschrijft is informeel. Als je het goed inregelt, krijg je een raad die je behoedt voor fouten op vlakken waar je zelf misschien minder verstand van hebt en die samen met jou aan de kwaliteit van jouw praktijk werkt. Je krijgt geen mensen aan boord die jou alleen maar willen controleren, ze willen je helpen. Ze denken mee, adviseren en spiegelen.”

Op welke wijze zorgt Wtzatoezicht.nl voor passende toezichthouders?

“Als je als instelling door de Wtza een Raad van Toezicht gaat oprichten, kun je bij Wtzatoezicht.nl ondersteuning krijgen bij het opstellen van een zoekprofiel en koppelen we je aan toezichthouders die passen bij wat je zoekt.

Op ons platform staat een grote pool van toezichthouders ingeschreven die openstaat voor kleinschalige zorgorganisaties. Jong, oud, meer en minder ervaren. Alle toezichthouders krijgen bij ons een zorgvuldig intakegesprek en we helpen je om er de juiste mensen uit te lichten. Je kiest uiteindelijk zelf met wie je wel of niet in contact wilt komen.”

Over Wtzatoezicht.nl

De Nederlandse vereniging van toezichthouders in zorg en welzijn (NVTZ) heeft met verschillende brancheverenigingen, de handen ineengeslagen om een programma te ontwikkelen dat zorgorganisaties helpt met het organiseren van goed en passend intern toezicht. Belangrijk onderdeel hiervan is Wtzatoezicht.nl, dat de werving en selectie van Wtza-toezichthouders voor iedereen toegankelijk maakt. Wij horen bij NVTZ Zoek+Vind: het gerenommeerde matchingplatform voor toezichthouders in zorg en welzijn.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen