Als jonge groeiende zorgorganisatie moest Visite Zonder Zorgen op zoek naar een Raad van Toezicht (RvT), en ook nog eens met spoed. Directeur Ramona van den Berg kwam hiervoor terecht bij Wtzatoezicht.nl. Binnen twee weken was het geregeld. “We kregen meteen goede tips van de kandidaten, in de eerste gesprekken al.”

Het ontstaan van Visite Zonder Zorgen begon met de wil om het verschil te maken. Na geruime tijd in de thuiszorg werkzaam geweest te zijn, viel het Ramona van den Berg en haar zakenpartner op dat er veel eenzaamheid bij mensen speelt. “Hier wilden wij iets aan gaan doen. Natuurlijk verlenen wij ook bepaalde thuiszorg, maar op nummer één staat het sociale contact met onze cliënten. We houden bij Visite Zonder Zorgen van een kopje koffie en een praatje, helpen bij dagelijkse taken en doen kleine klusjes. Omdat wij dit ook voor mensen met dementie wilden gaan doen, moesten wij een RvT oprichten.” 

In ons voordeel

En dat moest ook nog eens snel gebeuren. “Ik schrok daar in eerste instantie best van”, vertelt Ramona. “Ik had me nooit eerder verdiept in toezicht en ineens moest ik drie toezichthouders aanstellen. Waar en hoe ging ik dat voor elkaar krijgen? En wilde ik wel vreemden binnenhalen die me gingen controleren? Maar toen ben ik gaan researchen en besefte ik dat het ook in ons voordeel zou kunnen werken. We zijn een groeiende organisatie en waren al vaak genoeg tegen kwesties aangelopen waar we extra hulp en advies bij konden gebruiken. Dus ik ben gewoon aan de slag gegaan.” 

Verschillende talenten

Via de website van de NVTZ kwam Ramona bij Wtzatoezicht.nl uit, het platform waarop kleinschalige zorgorganisaties in het kader van de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) gericht toezichthouders kunnen vinden voor hun RvT. “We konden meteen schakelen. Wij hadden scherp wat we wilden: drie mensen met verschillende talenten en competenties, op juridisch, zorginhoudelijk en bedrijfsmatig vlak. En Gerben van der Werf van Wtzatoezicht.nl dacht zorgvuldig met ons mee en pakte meteen door: we kregen binnen een paar dagen een lijstje met geschikte kandidaten.”

De juiste klik

Uit die lijst kiest Ramona de mensen die het beste passen bij haar wensen en gaat daarmee in gesprek. “We kregen meteen goede tips van de kandidaten, in de eerste gesprekken al. Dat gaf zo’n goed gevoel. Uiteindelijk hebben we gekozen voor drie toezichthouders die ons aanvullen en verder op weg kunnen helpen, alle drie anders, maar alle drie meedenkend en enthousiast. Ik had een goede persoonlijke klik – wat toch erg belangrijk is. Ik ben heel eerlijk, ik zeg wat ik denk. Zo zijn zij ook. Dat moet ook als toezichthouder, anders heb je er weinig aan.”

Goed voor je bedrijf

Binnenkort gaan Ramona en haar partner met hun drie nieuwe toezichthouders aan tafel, voor de eerste vergadering. “Maar het voelt alsof we al begonnen zijn”, zegt ze. “Ik kan ze altijd bellen en ze hebben me nu al zoveel waardevol advies gegeven.” Hoewel Ramona zich kan voorstellen dat zorgorganisaties zich in eerste instantie zorgen maken als ze aan het toezicht moeten, is dat volgens haar dus niet nodig. “Misschien zien ze het als een belemmering, het kost natuurlijk tijd en ook geld om het te regelen. Maar het levert zoveel op: je krijgt er een heel netwerk van hulp bij. Het is simpelweg goed voor je bedrijf. Maar dan moet je het wel zorgvuldig inregelen, zodat je ook die mensen vindt die je echt nodig hebt. Dat is ons gelukt, binnen twee weken. Super.”


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel