Illustratie bij het artikel

Voordelen van een Raad van Toezicht

31-1-2023

Het moeten oprichten van een RvT door de Wtza is niet niks. Je kunt het gevoel hebben dat je aangetast wordt in je vrijheid, dat je er geld en tijd aan kwijt bent. Maar als je naar het totaalplaatje kijkt ziet het er anders uit.

Degenen die eraan zijn begonnen en het goed hebben aangepakt, zijn er onder de streep eigenlijk altijd blij mee. Zij zien namelijk ook de andere kant van het verhaal: welke voordelen het je als organisatie brengt. Wij hebben de tien grootste voordelen van een RvT voor je op een rij gezet.

1. Strategische begeleiding

Een RvT fungeert als adviseur voor de bestuurder en biedt waardevolle inzichten en perspectieven om de organisatie te helpen bij het bepalen van haar strategie en doelen.

2. Duidelijkheid

Een RvT kijkt met de bestuurder mee naar het functioneren van de organisatie en zorgt ervoor dat hij/zij op een transparante manier rapporteert over het wel en wee van de organisatie.

3. Extern perspectief

Een RvT is samengesteld uit leden met verschillende achtergronden en deskundigheden, waardoor de organisatie wordt blootgesteld aan een breder scala van ideeën, perspectieven en een nieuw netwerk van deskundige mensen.

4. Bemiddeling

Een RvT kan helpen bij het oplossen van conflicten en het bevorderen van samenwerking binnen de organisatie, en biedt een onafhankelijk platform voor de bespreking en oplossing van lastige kwesties.

5. Effectiviteit

Een RvT kan de effectiviteit van de organisatie verbeteren door mee te denken over de besluitvorming en strategie.

6. Vermindering van risico’s

Door toezicht te houden en kritisch mee te kijken kan een RvT bestuurders tijdig behoeden voor fouten die van grote invloed kunnen zijn op de voortgang van de onderneming.

7. Gevoel van grip

Een RvT zorgt ervoor dat een bestuurder mensen om zich heen heeft die de boel in de gaten houden die hem/haar en zichzelf scherphouden.

8. Minder werk

Een RvT neemt je werk uit handen door te ondersteunen bij de waslijst aan regels en wetten waar zorgorganisaties aan moeten voldoen. Het is een extra overlegorgaan dat ervoor zorgt dat dingen goed geregeld worden.

9. Scheelt geld

Een RvT schat samen met de accountant risico’s in en handelt daarnaar. Hierdoor hoef je zaken minder vaak achteraf te herstellen, wat je geld, tijd en frustratie scheelt.

10. Versterking van de reputatie

Een goed functionerende RvT kan de reputatie van de organisatie versterken, aangezien deze wordt gezien als een teken van professionele verantwoordelijkheid en integriteit.

Essentieel voor het succes

In het algemeen biedt een Raad van Toezicht een kleinschalige zorgorganisatie de kans om te groeien en te verbeteren door middel van externe expertise en ondersteuning. Een goed functionerende RvT is essentieel voor de continuïteit en het succes van een organisatie, en kan daarom worden beschouwd als een investering in de toekomst.


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel

Alle artikelen