Ze vullen elkaar goed aan en hebben het naar hun zin. Sinds begin dit jaar zijn Iris van Geel, Ulrich Oron en Nicolette van Haastrecht officieel begonnen als toezichthouders bij de startende thuiszorgorganisatie Visite Zonder Zorgen. Waarom kozen ze hiervoor? En hoe gaat het?

Iris van Geel, jurist, is pas 28 jaar oud en nu al toezichthouder bij twee zorginstellingen. “In mijn werk adviseer ik voornamelijk directies, maar steeds voor de periode van de opdracht”, vertelt ze. “Ik wilde ook graag voor een langere periode van toegevoegde waarde zijn. Hoe manage je een goed bedrijf? Wat komt daar allemaal bij kijken? Ik denk daar graag over mee.”

Samen aan iets bouwen

Daarnaast boeit het maatschappelijke aspect haar. “De zorgwereld is voor mij als jurist heel interessant. Ik verdiep mij graag in alle wetten en regels en zie dat daar ook behoefte aan is, want voor veel zorgondernemers is het een ver van m’n bedshow en lastig om allemaal te managen. Ik vind het leuk en help daar graag bij. Daarom heb ik mij ingeschreven als toezichthouder op Wtzatoezicht.nl, om o.a. kleinschalige zorginstellingen te ondersteunen.”

Het duurt niet lang voordat ze via Wtzatoezicht.nl wordt benaderd door thuiszorginstelling Visite Zonder Zorgen. “Ik sprak met de eigenaars en was meteen enthousiast. Er moet veel gebeuren en ze hebben daar advies bij nodig. Samen kunnen we aan iets bouwen. Daar krijg ik veel energie van, mede omdat ze voor onze hulp openstaan. Daardoor was er bij mij meteen vertrouwen om met elkaar verder te gaan. Ze luisteren goed en onze adviezen worden altijd snel opgepakt door de directie.

Buitenkans

Daar is Ulrich Oron, directeur en healthcare consultant, het mee eens. “We zijn niet op een rijdende trein gestapt, maar helpen een zorginstelling die nog in de kinderschoenen staat om te groeien en de juiste stappen te zetten. Dat was op zich niet meteen mijn plan toen ik besloot om toezichthouder te worden – maar zoiets komt op je pad en dan ga je het aan. Dit is mijn eerste rol als toezichthouder en ik zie het als een buitenkans. Vanwege de enthousiaste zorgondernemers waarmee ik mag werken én mijn leuke collega’s in de raad.

Tijdens de eerste gesprekken onderling binnen de RvC kwamen Iris, Ulrich en Nicolette er al snel achter dat ze hetzelfde denken over toezichthouden: ze willen actief en betrokken zijn. “We zitten er nu nog wat dichter op”, zegt Ulrich. “En dat kost meer tijd dan ik had verwacht, maar maakt het ook leuker. Gelukkig kunnen we snel inschatten wie wat oppakt omdat we zo complementair aan elkaar zijn. Het gaat eigenlijk vanzelf.”

Andere vragen

Het is wel duidelijk dat het goed klikt tussen Iris, Ulrich en Nicolette. De laatste is een ervaren zorgleider en toezichthouder. Zij dacht goed na voordat ze ja zei toen ze via Wtzatoezicht.nl benaderd werd voor deze rol. “Ik wilde eerst wat onderzoek doen. Met wat voor soort onderneming heb ik te maken? Doen ze echt iets met onze input? Is er ook een klik met de andere RvC-leden? Op al die vragen kon ik met een gerust hart ja zeggen.”

Nu ze samen aan de slag zijn, beleeft Nicolette daar veel plezier aan. “Het gaat bij zo’n startende organisatie veel over operationele zaken”, vertelt ze. “Je denkt na over groei van je personeel, je HR-beleid, over een visie voor de toekomst. Je stelt andere vragen dan bij de grotere, goed geoliede organisaties. Alle credits aan Ramona en Ingrid van Visite Zonder Zorgen dat ze alles zo goed oppakken. En je leert er zelf ook weer van. Ik kan het iedereen aanraden, of je nu een ervaren of startende toezichthouder bent.”


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel