Adagio, een middelgrote psychologenpraktijk in Amsterdam, moest door de Wtza een Raad van Toezicht oprichten. Ze kwamen hiervoor uit bij Wtzatoezicht.nl. Zelfs twee keer binnen een jaar. Hoe dat verliep? Martha Essen van Adagio vertelt.

“We hadden door de wetgeving op stel en sprong een Raad van Toezicht nodig, voor het einde van 2022. Zonder raad stond onze vergunning op het spel. We besloten aanvankelijk om op eigen houtje te zoeken naar toezichthouders, via ons netwerk. Maar al snel beseften we ons dat we daarmee geen onafhankelijke mensen zouden vinden die voldoen aan de eisen die de Wtza aan intern toezicht stelt. En we willen geen belangenverstrengeling in onze raad. Online kwam Andres Guevara, oprichter van Adagio, Wtzatoezicht.nl tegen.

Proces gaf focus

Mede dankzij de warme en professionele begeleiding van Gerben, directeur van het platform, hadden we binnen twee weken een raad geregeld, en dat tijdens de kerstdagen. Zo snel moest het ook. Het was interessant om samen met hem te kijken naar onze wensen. Waar moeten onze RvT-leden aan voldoen zodat ze echt bij ons passen? Wat zijn echte must haves? Wat zijn nice to haves? Dat proces gaf ons focus.

Er kwamen meerdere geschikte kandidaten uit het platform rollen. De profielen die we bekeken waren inzichtelijk en helder. Wij zochten mensen met ervaring op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en zorg en dat lazen we allemaal terug in de profielen. Fijn ook dat je meteen kunt zien waar de kandidaten zélf voor open staan. Dat zorgt ervoor dat je niet in gesprek gaat met mensen die toch iets anders willen of verwachten. We kozen uiteindelijk drie geschikte kandidaten.

Op zoek naar nieuwe mensen

En toch zitten die drie kandidaten inmiddels niet meer bij ons in de raad. Het bleek onderling niet goed genoeg te klikken tussen de leden. Individueel pasten de kandidaten geweldig en ze hebben ook goed geholpen bij de opbouw van onze governance, maar als team functioneerde het helaas onvoldoende.

Wij besloten niet door te modderen maar de hele raad te ontbinden en op zoek te gaan naar nieuwe mensen, opnieuw via Wtzatoezicht.nl. Of we daaraan hebben getwijfeld? Eigenlijk niet. Want de toezichthouders die we tijdens de ‘eerste ronde’ hebben gekozen, voldeden aan onze wensen. We hadden in dezelfde omstandigheden weer precies dezelfde mensen gekozen. We vonden het selectieproces fijn en van hoog niveau.

Een gedegen keuze

Er was geen haast meer tijdens de tweede ronde. We letten niet op andere dingen, maar stonden er opnieuw open in. En er was gelukkig nog keuze genoeg! Opnieuw kwamen er geschikte profielen uit het platform rollen. We konden zes persoonlijke gesprekken inplannen, waarna we drie mensen uitkozen. 

Je kunt via Wtzatoezicht.nl een onderbouwde, gedegen keuze maken, op een hele prettige en persoonlijke manier. Je geeft het werk met een gerust gevoel uit handen. Ik zou iedereen die een RvT moet oprichten dan ook aanraden om via Wtzatoezicht.nl aan de slag te gaan.”


Ontvang de RvT-bundel

Ben jij een zorginstelling die aan de Wtza moet voldoen? Wil je meer weten over het oprichten van een Raad van Toezicht? Vraag nu onze RvT-bundel aan, vol handige tips en praktische richtlijnen.

Lees hoe je een RvT voor de Wtza opricht, wat het voor jouw zorgorganisatie kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers en toezichthouders in de zorg.

Mail mij de RvT-bundel

Stuur mij de RvT-bundel